Haastattelu (2/22)

Updated: Apr 10


 

Edellinen sivu: Pääjuttu

Seuraava sivu: Kolumni

 

Äiditkin voivat painiaLaura Lehtisen esittämä Mutsi on yksi suomalaisen showpainin värikkäimmistä hahmoista. Kuva: Marko Simonen

 

Alkuun se oli pelkkä vitsi – ajatus siitä, että helsinkiläisestä kahden lapsen äidistä Laura Lehtisestä tulisi showpainija. Sellainen hänestä kuitenkin tuli. Nyt 38-vuotias Lehtinen eli tunnetummin Mutsi on yksi kotimaisen FCF Wrestlingin vakiokasvoista ja paiskii hommia myös sitä pyörittävässä yhdistyksessä. Etenkin kuopus on innoissaan äitinsä uniikista harrastuksesta ja haluaisi itsekin nousta showpainikehään jonakin päivänä.

 
Teksti: Eetu Lehtinen
Kuvat: Marko Simonen, Akseli Vaheristo
 

SUOMESSA on vain kaksi lasta, jotka voivat sanoa, että heidän äitinsä harrastaa showpainia.


Siinä onkin yksi syy, miksi helsinkiläinen Laura Lehtinen – kyseisten lasten äiti – päätti showpainijaksi ryhtyä.


"Halusin näyttää itselleni ja muille, että äiditkin voivat showpainia", 38-vuotias toimistotyöntekijä kertoo Kuristusjuntalle.


Mikään pitkäikäinen unelma showpainiura ei kuitenkaan ollut. Ajatus siitä tuli hieman puun takaa ja olikin alkuun vain huoleton vitsi.


"Kävin puolisoni kanssa katsomassa showpainia pride-tapahtumassa. Innostuin silloin kunnolla", Lehtinen kertoo.


"Olin aiemmin katsonut painia lähinnä televisiosta, eikä siinä pääse lajin hienouksiin lähellekään yhtä hyvin mukaan kuin paikan päällä."


Kun Lehtinen vielä innostui samoihin aikoihin kuntosaliharjoittelusta ja myös onnistui siinä, huoleton vitsi alkoi kuulostaa realistisemmalta.


"Tajusin, että hei, tästähän voisi tulla jotakin."


 

Mutsi tulee kuin suoraan lapsiperheen keittiöstä kehään. Ensin annetaan kyytiä taikinajauhoille ja hetken päästä myös vastustajalle. Kuva: Marko Simonen

 

NIINPÄ Lehtinen haki kotimaisen FCF Wrestlingin painijakoulutukseen ja läpäisi myös try out -tilaisuuden. Yhtäkkiä kahden lapsen äiti olikin showpainijakokelas.


Vuosi oli 2017. Pääkouluttajana toimi nelinkertainen FCF Wrestlingin mestari Juhana "King Kong" Karhula, ja suurimman osan harjoituksista veti Esa Kemppainen, entinen FCF-mestari hänkin, joka on otellut kehässä nimillä Ricky Vendetta ja Salomon Strid.


Samalla Lehtinen koki kulttuurishokin, sillä showpainin rakenteet olivat vielä siihen aikaan hyvin erilaisia kuin tänä päivänä – myös FCF Wrestlingissä, joka tunnetaan nykyään liberaaleista arvoistaan ja korostaa olevansa feministinen showpainipromootio.


"En ole ikinä kokenut niin paljon eriarvoista kohtelua sukupuoleni perusteella kuin silloin", Lehtinen taustoittaa.


Koulutuksessa kummastutti myös lajin vahva hierarkia. Arvojärjestys määriteltiin sen mukaan, kuinka monta vuotta kukin painija on paininut. Se järkytti Lehtistä ja vaati myös uutta näkökulmaa, koska hän oli vanhempi kuin suuri osa muista painijoista.


"Nyt painiskene onkin ottanut jättiharppauksia eteenpäin tasa-arvoasioissa näiden viime vuosien aikana", hän jatkaa.


Muutosta on ajanut muun muassa nimenomaan pääkouluttaja Karhula, joka ottaa asioihin aktiivisesti kantaa Twitterissä ja kertoo olevansa intersektionaalinen feministi. Iso tekijä on ollut myös naispainija Regina Rosendahl, joka on raivannut tilaa ja mahdollisuuksia suomalaisille naispuolisille showpainijoille ja joka tekee tällä hetkellä uraa Isossa-Britanniassa. Samalla on vakiinnutettu tehokas fraasi: showpaini kuuluu kaikille.


 

FCF Wrestlingin uudet tuulet näkyvät muun muassa siinä, että tätä nykyä naiset ja miehet voivat otella muitta mutkitta keskenään showpainikehässä, eikä siinä ole enää mitään ihmeellistä. Kuvassa Mutsi valmistautuu vastaanottamaan Polar Pekon hyppypotkua joukkueottelun aikana. Taustalla toimintaa seuraavat H.C. Andersen, tuomari Teemu Kytösaari ja Stark Adder. Kuva: Marko Simonen

 

LOPULTA koitti hetki, jolloin Lehtisen oli aika astella ensimmäistä kertaa yleisön eteen.


Se tapahtui Teatteri Forumin kehässä Helsingissä 10. lokakuuta 2018. Tapahtuman nimi oli Wrestling Show Live, ja sen pääotteluna nähtiin yhdysvaltalaisesta WWE:stä tuttu Royal Rumble -matsi, jossa painijat pyrkivät heittämään toisiaan ulos kehästä.


Yllätys oli iso, kun yksi ottelun osallistujista oli uunituore hahmo, jonka lyhyt, ytimekäs ja ainutlaatuinen nimi jäi saman tien painikansan mieleen: Mutsi.


Oli kuin FCF Wrestlingin painikehään olisi juuri tuotu tervetullut ripaus ehtaa kesäteatteria – eikä ihme, sillä Lehtinen kertoo, että esiintyi teini-ikäisenä monena vuonna nimenomaan kesäteatterissa.


"Kävin myös ilmaisutaitopainotteisen lukion Tampereella", hän sanoo.


Tausta näkyi välittömästi, sillä Lehtisen esittämä Mutsi erottautui heti joukosta todellisena väriläiskänä, joka asteli rohkeasti yleisön eteen ja näytti selvästi nauttivan valokeilastaan.


Taiteellisen taustansa lisäksi Lehtisellä oli myös vakuuttava historia urheilijana.


"En ole ihan varma vuodesta, mutta voitin epävirallisen naisten vapaapainin Suomen mestaruuden 1990-luvun alkupuolella. Se oli ajalta ennen kuin nuoret naiset saivat painia virallisesti", Lehtinen muistelee.


Debyytistä jäi silti ennen kaikkea mieleen se, että kehässä oli samaan aikaan kolme FCF Wrestlingin vastikään kouluttamaa naista. Kaksi muuta ottelijaa olivat kokeneempi Regina Rosendahl ja Lehtisen tavoin uusi kasvo Reimi.


Naispainijoiden esiinmarssi tuntui jopa historialliselta. Vaikka kotimaan kehissä on ennenkin nähty useampia naispainijoita samaan aikaan, hetki oli eräällä tavalla vallankumouksellinen.


"Se oli mahtava hetki, vaikka aika nopeasti sieltä kehästä sitten lensikin pois", Lehtinen jatkaa.


 


Mutsi antamassa Reimille piiskaa Pyynikin palloiluhallissa Tampereella 8. joulukuuta 2018. Kuva: Marko Simonen

 

NYT Mutsi on otellut ja esiintynyt FCF Wrestlingissä jo useamman vuoden. Siinä missä moni showpainija vaihtaa hahmoaan uransa aikana, Lehtinen on pitänyt omastaan kiinni.


Se ei ole ihme, sillä hahmo on toiminut alusta asti kertakaikkisen hyvin, vaikka sekin syntyi alun perin pelkästä vitsistä.


"Ajattelin vain, että ehkä minun pitäisi olla Mutsi, koska minulla on lapsia. Oli siinä muutamia muitakin ajatuksia, mutta Mutsi tuntui eniten minulta itseltäni", Lehtinen taustoittaa hahmonsa syntyä.


"Kehittelin sen jälkeen hahmoa päässäni ja totesin, että pystyn vetämään sen hyvin – ja että se olisi hahmona ainutlaatuinen."


Siinä painijakokelas osui oikeaan, sillä innostunut yleisö otti Mutsin omakseen heti ensimmäisessä ottelussa.


Kevyt ja koominen rooli sopii erinomaisesti yksiin Lehtisen karisman ja näyttelijätaustan kanssa. Mutsilla näyttää yksinkertaisesti olevan erittäin hauskaa aina, kun yleisön eteen astelee.


Itsevarman kuoren alle kätkeytyy kuitenkin rankkojakin tunteita.


"Showpaini on fyysisesti raskas harrastus, mutta vielä raskaampaa se on mielestäni henkisesti", Lehtinen kertoo.


"Painissa joutuu monesti jännittämään ja kohtaamaan pelkonsa, ja adrenaliinit ovat jatkuvasti joko nousussa tai laskussa."


Kolikolla on kuitenkin kääntöpuolensa.


"Onnistuminen ja painiminen tuntuvat niin hyvältä, että kaikki muukin menee siinä ohessa." 

Mikä on ollut urasi kohokohta, Laura Lehtinen? "Urani kohokohta on suomalaisen showpainin historian ensimmäinen naisten joukkuematsi Tampereella [8.12.2018]. Kehässä nähtiin silloin Mutsi ja Regina vastaan Reimi ja Jessica Love. Oli hienoa päästä painimaan Jessican kaltaisen pitkän linjan painijan kanssa. Kokemus oli todella opettavainen, ja oli mahtavaa päästä tekemään taas suomalaisen naispainin historiaa. Oli myös hauska kokemus päästä painimaan Helsingin ulkopuolelle."

 


Reimi pääsi maksamaan potut pottuina ja piiskaamaan Mutsia, kun kaksikon tiet kohtasivat uudelleen Helsingin Pressa-yökerhossa 27. huhtikuuta 2019. Kuva: Marko Simonen


 

TOISAALTA Lehtisen uraa helpottanee se, ettei hän tavoittele tähtiä taivaalta.


Suomessakin on showpainijoita, jotka haluaisivat tehdä harrastuksestaan ammatin. Esimerkiksi Lehtisen kouluttaja Karhula on julkisesti sanonut, että hänen tähtäimessään on ollut WWE, jonka ottelijat tienaavat sievoisia summia lajin kansainvälisinä supertähtinä.


Lehtisen tavoite on paljon simppelimpi: se, että hän pääsisi painimaan yksi yhtä vastaan -ottelun FCF Wrestlingin tavallisessa Wrestling Show Live -tapahtumassa.


"FCF on minun kotini", sen toimintaa pyörittävässä Pro Wrestling ry:ssäkin työskentelevä Lehtinen sanoo.


Painijan toive yksi yhtä vastaan -ottelusta on FCF Wrestlingin päättäjistä kiinni. Paikkoja on vähän ja tunkua paljon, eikä ole itsestään selvää, että kehään ylipäätään pääsee.


Lehtinen uskookin, että hänellä on vielä jonkin verran matkaa omaan tavoitteeseensa. Iso syy siihen on koronavirusepidemia, joka asetti kapuloita harjoittelemisen rattaisiin.MUTSIN OTTELUHISTORIA:

20.10.2018FCF Wrestling: Wrestling Show Live (Teatteri Forum, Helsinki)
Teki debyyttinsä Royal Rumble -ottelussa, jonka voitti Mikko Maestro.

8.12.2018FCF Wrestling: Wrestling Show Live (Pyynikin palloiluhalli, Tampere)
Hävisi Regina Rosendahlin kanssa Jessica Lovelle ja Reimille joukkueottelussa.

27.4.2019FCF Wrestling: Sideshow: Attitude Edition (Pressa, Helsinki)
Voitti Salomon Stridin ja Septimuksen kanssa Mestari Tikun, Patrik Miedon ja Reimin joukkueottelussa.

7.6.2019FCF Wrestling: Sideways (Helsingin jäähalli, Helsinki)
Hävisi Toni Tammisen kanssa Reimille ja Shemeikalle joukkueottelussa.

8.6.2019FCF Wrestling: Sideways (Helsingin jäähalli, Helsinki)
Otteli viiden painijan hardcore-ottelussa, jonka voitti Jami Aalto ja jossa painivat myös HC Andersen, Jake Luupää ja Nikita.

26.7.2019FCF Wrestling: Ropecon (Helsingin messukeskus, Helsinki)
Hävisi HC Andersenin ja Johnny McMetalin kanssa Jami Aallolle, Polar Pekolle ja Stark Adderille joukkueottelussa.

29.2.2020FCF Wrestling: Myrskyvaroitus (Teatteri Forum, Helsinki)
Voitti Keken ja Patrik Miedon kolminottelussa.

Lähde: Cagematch

 

TYÖTÄ showpaini silti vaatii, vaikka kyse olisikin vain harrastuksesta. Kehässä on pakko olla kunnossa, koska alusta on joustavuudestaan huolimatta armoton. Pienikin virhe voi johtaa loukkaantumiseen, eivätkä ottelijat tietenkään halua satuttaa toisiaan.


"Pääsääntöisesti treenaan vähintään neljä tuntia viikossa. Siihen sisältyy painia, kuntosalia ja kehonhuoltoa", Lehtinen sanoo.


Sen tarkemmin harjoitusmääriä on vaikea arvioida, koska lapsiperheessä jokainen viikko on erilainen. Lisäksi aikaa kuluu myös muihin Lehtisen harrastuksiin: kiipeilyyn, neulontaan, käsitöihin ja videopeleihin, joita hän pelaa paitsi konsolilla myös tietokoneella.


Samalla aivoissa muhii ideoita siitä, mitä Mutsi voisi seuraavaksi tehdä tai sanoa.


"Sitä ideointia tulee usein harrastettua muun tekemisen aikana. Sometettuakin tulee aina silloin tällöin."


Lehtinen onkin aktiivinen esimerkiksi Instagramissa, jossa Mutsi-hahmo julkaisee omintakeisia meemejä ja nauraa vetisesti omille vitseilleen.


Näin rakennetaan hahmoa myös tapahtumien ulkopuolella.


 


 

"On mahtavaa rakastaa omia lapsiaan enemmän kuin tiesi, että on edes mahdollista." – Laura Lehtinen

 

HEKTISEN elämäntyylin keskiössä on kuitenkin perhe. Showpaini yhdistää sitäkin, sillä etenkin nuorempi Lehtisen lapsista on innoissaan siitä, että äiti on showpainija.


"Kuopus unelmoi siitä, että pääsisi jonakin päivänä kehään äitinsä kanssa", Lehtinen kertoo – mutta lisää, ettei aio antaa heille lupaa harrastaa showpainia ennen 18 vuoden ikää.


FCF Wrestlingin tapahtumia Lehtisen kouluikäiset lapset ovat kyllä jo olleet katsomassa, mutta ne alkavat useimmiten niin myöhään illalla, ettei jälkikasvu jaksa keskittyä sataprosenttisesti aivan loppuun asti.


Kotona showpainia ei kuitenkaan juurikaan katsella, sillä kaikkeen ei riitä aika. Lehtinenkin sanoo seuraavansa tällä hetkellä vain FCF Wrestlingin eli oman promootionsa tuotetta.


"WWE:tä kyllä seuraisin mielelläni enemmän, jos ehtisin", hän kertoo.


 

(Juttu jatkuu upotuksen jälkeen. Kuvassa WWE-supertähti Becky Lynchin lapsi. "Tämä tulee olemaan siistiä aina. Ainoa nainen, jolla on mahdollisuus riistää tämä mestaruusvyö minulta", Lynch kirjoittaa kuvatekstissä.) 

JUURI WWE:stä löytyy myös Lehtisen kaikkien aikojen suosikkiottelu. Se on naisten Royal Rumble -matsi vuodelta 2020. Texasin Houstonissa järjestetty tapahtuma pidettiin 42 715 katsojan edessä, ja kyseinen ottelu päättyi yhdysvaltalaisen Charlotte Flairin voittoon.


Flair oli valokeilassa myös viime viikonlopun WrestleMania 38 -tapahtumassa, joka järjestettiin niin ikään Texasissa, Dallasin liepeillä Arlingtonissa. WWE SmackDownin naistenmestari puolusti titteliään UFC:stä tuttua yhdysvaltalaista Ronda Rouseya vastaan, joka on Lehtisen tavoin äiti ja palasi hämmästyttävän nopeasti takaisin kehään.


Rousey synnytti esikoistyttärensä 27. syyskuuta 2021 ja otteli sen jälkeen ensimmäisen kerran jo 29. tammikuuta 2022, vieläpä maailman korkeimmalla huipputasolla.


WrestleManiassa, showpainin "Super Bowlissa", Rousey paini 77 899 katsojan edessä yli 18 minuuttia ja otti ottelussa rajuakin osumaa.


Samana iltana valokeilassa kylpi myös irlantilainen Becky Lynch, WWE Raw'n naistenmestari, joka hävisi oman tittelinsä yhdysvaltalaiselle Bianca Belairille 19 minuutin jälkeen.


Myös Lynch on pienen tytön äiti ja teki niin ikään nopean paluun huipulle. Lynch synnytti esikoisensa 4. joulukuuta 2020 ja palasi täyspäiväisesti WWE-kiertueille 21. elokuuta 2021.


Lehtinen ei säästele sanojaan, kun puhuu siitä, mihin Lynch ja Rousey ovat kyenneet.


"Siis tämä on ihan uskomaton suoritus heiltä", Lehtinen korostaa.


Kahden lapsen äiti tietää hyvin, minkälaista on palautua raskauden jälkeen takaisin arkeen.


"Raskaus tekee hurjasti fyysisiä muutoksia, ja siitä palautuminen kestää todella kauan – joillakuilla jopa vuosia", Lehtinen sanoo.


"Siihen päälle vielä sekaisin olevat hormonit, uusi elämäntilanne, yösyötöt, vaipanvaihdot, uhmaiät, kehityshaasteet", hän luettelee.


"Ihailen suunnattomasti sitä, kuinka hyvin he ovat saaneet pidettyä homman hallussa ja pystyneet treenaamaan pienten lasten äiteinä."


Lehtinen myös huomauttaa, että tämä sama koskee jokaista showpainivaa äitiä. Yhdessä he ovat muuttamassa lajin maailmaa, jossa ei ole aina ollut tilaa kuin tietyntyyppisille naisille. Nyt diversiteetti kasvaa askel kerrallaan.


"On mahtavaa, että pienten lasten äiditkin voivat painia nykyään. Lasikatot alkavat hajoilla, kun äitiys lakkaa rajoittamasta naisten muita rooleja elämässä", Lehtinen sanoo.


 

Tykkäätkö tästä jutusta? Lue myös showpainituomari Teemu Kytösaaren haastattelu, joka julkaistiin Kuristusjuntan verkkolehden edellisessä numerossa. Klikkaa tästä!


 


FCF Wrestlingin verkkosivuilla kerrotaan, että Mutsin tämänastisen uran suurin saavutus on ollut se, kun hän voitti Ken Kallion (kuvassa oikealla) järjestämät "Gus Kallion avoimet urheiluhaasteturnajaiset", jotka pidettiin Talvisota XV -tapahtumassa Helsingin Valkoisessa salissa 11. joulukuuta 2021. Kuva: Akseli Vaheristo

 

ÄITIYS onkin erittäin iso asia paitsi Mutsin myös Lehtisen elämässä. Ehkäpä juuri siksi Mutsi on niin toimiva showpainihahmo, sillä vanha ohje kuuluu, että showpainijan pitäisi vain olla oma itsensä mutta vetää se sataprosenttisesti yli.


"Olen aina halunnut olla äiti, ja on mahtavaa rakastaa omia lapsiaan enemmän kuin tiesi, että on edes mahdollista", Lehtinen kertoo.


"Lapsissa näkee tulevaisuuden, ja heiltä saa toivoa. On myös ihanaa nähdä, kuinka niistä pienistä palleroista kasvaa ihan oikeita, ajattelevia ihmisiä", hän jatkaa.


Ei liene suuri yllätys, että Lehtisen äitienpäivätkin ovat olleet mieleenpainuvia.


"Oma perhe yleensä herättää silloin aamulla, ja usein saan lahjaksi jotakin sellaista, mitä lapset ovat tehneet itse. Lapset myös tekevät usein itse herkkuaamiaisen, jonka sitten syömme yhdessä", showpainijaäiti kertoo.


Herkkupöydästä matka jatkuu myöhemmin vielä ravintolaan ja jonkinlaiseen hauskanpitoon.


"Saatamme esimerkiksi käydä kokeilemassa jotakin uutta urheilulajia yhdessä", Lehtinen kertoo – ja lähettää vinkin lukijoille:


"Toivon, että kaikkia äitejä hemmoteltaisiin äitienpäivänä yhtä paljon", hän sanoo.


Myös FCF Wrestling on muistanut Mutsia äitienpäivänä.


"Somessa on toivotettu jo useampana vuonna hyvää äitienpäivää Mutsin kuvalla. Sen enempää FCF ei ole Mutsia äitienpäivänä muistanut, mutta enhän minä yhdistyksen äiti olekaan", Lehtinen muistuttaa. 

Mikä on paras muistosi showpainikehästä, Laura Lehtinen? "Kun yleisö innostui debyytistäni [20.10.2018]. Muistan, kun tulin kehään, ja yleisöstä joku huusi, että 'kolmas nainen'. Se kruunasi koko hetken."

 

NYT Mutsin debyytistä on vierähtänyt jo neljä ja puoli vuotta, ja hahmo on kiinnittynyt niin vahvasti FCF Wrestlingiin, että olisi vaikea kuvitella koko promootiota ilman Mutsia.


Lehtisen esittämä Mutsi on todistanut paitsi sen, että äiditkin voivat showpainia, myös sen, että showpainikehään mahtuvat kaikenlaiset hahmot. On rikkaus, jos kehässä nähdään jokaiselle jotakin, ja Mutsin räikeä rooli toimii erityisen hyvin niin sanottuna sisäänheittäjänä, joka vetää uusia silmäpareja showpainin pariin.


Siihen on pitkälti kaksi syytä. Mutsi on ensinnäkin hahmo, josta saa helposti kiinni – muun muassa siksi, että hänen otteluissaan on aina vahva tarina.


Toinen syy on se, että Mutsi on hauska. Juuri komedia eli se, ettei showpainia oteta liian vakavasti, madaltaa kynnystä päästä lajityypistä kärryille.


Hauskanpito on myös yksi syy, joka motivoi Lehtistä jatkamaan painimista.


"Ei minulla oikeastaan ole huonoja muistoja painikehästä. Esimerkiksi loukkaantumiset ja mokailut unohtuvat nopeasti. Hauskaahan siellä kehässä ollaan pitämässä", Lehtinen selittää.


Silti jotkut hänen ystävistään ovat suhtautuneet Lehtisen harrastukseen hämmästellen.


"Osa pitää tätä hulluna harrastuksena, mutta osa taas on aivan innoissaan ja ihastuksissaan tästä", Lehtinen kertoo.


Parhaimmat kommentit ovat Lehtisen mukaan olleet niitä, kuinka hänen showpainiharrastuksensa on inspiroinut hänen ystäviään kokeilemaan jotakin sellaista, mistä he ovat aina haaveilleet mutta mihin heillä ei ole riittänyt rohkeus.


Kaikki voi alkaa pelkästä vitsistä mutta muuttua täydeksi todeksi, niin kuin Lehtisen esimerkki osoittaa.


Eikä Lehtinen ole ripustamassa painisaappaitaan naulaan vielä pitkään aikaan.


"Niin kauan painin kuin pää ja kroppa kestävät", hän sanoo.


"Ehkä Mutsista tuleekin joskus Mummo?"


Oikaisu 10.4.2022 kello 20.30. Täsmennetty kohtaa Lehtisen debyyttiottelusta.


 

Seuraa Mutsia Instagramissa ja Facebookissa.

 
Kiinnostuitko showpainista? FCF Wrestling järjestää painikoulutuksia säännöllisesti, mutta uusia painijoita ei haeta juuri nyt. Sen sijaan FCF Wrestling hakee parhaillaan esiintyjiä muun muassa selostajiksi, kuuluttajiksi tai haastattelijoiksi. Lue lisää FCF Wrestlingin kotisivuilta: wrestling.fi/katsojanpenkilta-mikrofonin-varteen-tai-sen-aarelle
 


Edellinen sivu: Pääjuttu

Seuraava sivu: Kolumni

 

Kuristusjuntta on tammikuussa 2021 perustettu suomalainen voittoa tavoittelematon showpainimedia. Kuristusjuntta-lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Kaikki Kuristusjuntan grafiikat on luotu kuvista, joilla on Creative Commons -käyttölupa. Kuristusjuntan sähköpostiosoite: kuristusjuntta@gmail.com. Kuristusjuntta löytyy myös Facebookista, Instagramista ja Twitteristä. Haluatko antaa palautetta lehden sisällöstä tai tulla itse sisällöntuottajaksi? Pistäydy Kuristusjuntan Discord-serverillä, johon pääset tästä. Huom! Ympäri vuoden päivittyvä uutisseuranta löytyy Telegramista.


Seuraava lehti: 7.8.2022

440 views0 comments

Recent Posts

See All

2/22