URHEILUA VAI TEATTERIA?

Showpaini on ilmiö, joka on herättänyt voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan – myös Suomessa. Tuskin on olemassa sellaista showpainin ystävää, joka ei ole joutunut perustelemaan, miksi ihmeessä kuluttaa aikaansa "näyteltyyn kamppailuun" tai vaikkapa "pellepainiin". Usein vastarinta keskittyykin juuri siihen, ettei showpaini ole kilpaurheilua, vaan siinä voittajat ja häviäjät päätetään etukäteen – ja kehässä kamppaillaan sulassa sovussa.

Niin tehdään kuitenkin myös valkokankaalla, kun esimerkiksi Rocky Balboa ottaa Ivan Dragosta mittaa nyrkkeilykehässä. Kyse on pohjimmiltaan ihan samasta asiasta: tarinankerronnasta. Showpainitapahtuma onkin kuin elokuva tai ehkä vielä tarkemmin näytelmä, koska se esitetään teatterin tavoin lihassa ja veressä yleisön silmien edessä.

Elokuvan ja näytelmän lisäksi showpainissa on yhtäläisyyksiä muun muassa improvisaatioteatteriin, stand upiin, roastiin ja sirkukseen. Lajia ei kuitenkaan voi lokeroida vain tiettyyn muottiin, koska maailmassa tuotetaan valtavasti erilaista showpainia. Esimerkiksi kaikkein suurin yhtiö World Wrestling Entertainment nojaa vahvasti viihteeseen, ja sen suurin vuosittainen tapahtuma WrestleMania on paljolti Super Bowlin kaltainen spektaakkeli kymmenine tuhansine katsojineen ja mahdollisine konsertteineen kaikkineen. Sen sijaan Japanin suurin promootio New Japan Pro-Wrestling tuottaa enemmän kilpaurheilun kuin viihdespektaakkelin kaltaista showpainia. Erilaisia lajityyppejä on useita, eivätkä niistä kaukaisimmat edes muistuta toisiaan.

Ennen kaikkea showpaini on kuitenkin urheilua. Ei kilpaurheilua, mutta urheilua joka tapauksessa. Showpainijat esiintyvät useissa otteluissa vuosittain, ja kehässä vaaditaan paitsi hyvää kuntoa myös taitoja. Tässäkin on toki poikkeavaisuutta, sillä showpainijoilla on hyvin erilaisia rooleja. Yksi on äärimmäisen lihaksikas ja säväyttää voimallaan kuin vahvamiesurheilija konsanaan, kun taas toinen osaa tehdä näyttäviä kierrevoltteja ja on enemmän telinevoimistelijan kaltainen atleetti. Kolmas voi olla taustaltaan menestynyt amatööripainija tai vapaaottelija, joka kykenee näin yhdistämään tätä osaamistaan showpainihahmoonsa.

Yksi seikka on kuitenkin selvä. Showpainin maailma on ihmeellinen, eivätkä sen kaikki koukerot avaudu hetkessä. Lajin historiassa, konventioissa ja tulevaisuudessa riittää rutkasti mielenkiintoista analysoitavaa, joka vieläpä on WWE:n kaltaisen jättiyhtiön kautta sidoksissa pörssiin ja sen omiin koukeroihin. Ihmeellinen ilmiö ja sen ällistyttävä historia voi viedä mennessään, jos sille antaa pikkusormensa.

Lisätietoa showpainista saat kätevästi lajin englanninkieliseltä Wikipedia-sivulta.

P.S. Tiesitkö, että laji on rantautunut myös Suomeen? Kotimaisen FCF Wrestlingin ja SLAM Wrestling Finlandin verkkosivut löydät oheisista linkeistä.

Kuva: Schen / Creative Commons

Wrestlemania_29_Stage_edited.png