ennakko-juntta-uusi.jpg
 

IMPACT WRESTLING: SLAMMIVERSARY

19.6.2022 (Nashville, Tennessee, Yhdysvallat)

Teksti: Lauri Makkonen (17.6.2022)


Impact Wrestling täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Vielä viisi vuotta sitten TNA:na tunnettu firma on luonut nahkansa ja on tällä hetkellä laadullisesti tasaisin isommista painiorganisaatioista. Tämä on hyvä hetki katsoa menneisyyteen, nykyisyyteen ja tulevaan.


2019 oli menestysvuosi Impactille. Lipunmyynnit tapahtumiin ylsivät ensimmäistä kertaa samoihin lukemiin kuin ennätysvuonna 2013. Sitten koronaviruspandemia tapahtui. Impact jatkoi television tuottamista tyhjille katsomoille katkeamatta. Samaan kykenivät ainoastaan WWE ja All Elite Wrestling. Ring of Honor joutui pitämään taukoa kuvauksista ja päätyi tämän vuoden alussa AEW:n omistaja Tony Khanin omistukseen emoyhtiö Sinclairin velkojen vuoksi.


Vaikka Impact ja ROH silloin ovat tavallaan samassa asemassa eli molemmat pyörivät emoyhtiönsä kanavilla, ne eivät ole silti verrattavissa keskenään. ROH oli Sinclair Broadcasting Groupille halpaa sisältöä paikalliskanaville ilman mitään vakituista ohjelmapaikkaa, kun taas Impact on Anthem Sports & Entertainmentin omistaman AXS TV:n kirkkaasti katsotuin ohjelma. AXS häviää katsojaluvuissa ja näkyvyydessä TBS:lle, TNT:lle, Foxille ja USA Networkille, mutta Impactilla on kuitenkin iso nippu kansainvälisiä tv-diilejä, jotka ovat pitäneet firmaa pystyssä.


Impact tekee paljon yhteistyötä kansainvälisellä ja kansallisella tasolla. Merkittävin kansainvälinen yhteistyökumppani on New Japan Pro Wrestling. Myös ROH teki aikoinaan yhteistyötä NJPW:n kanssa, mutta tämä yhteistyön laatu näyttää erilaiselta mitä NJPW:n ja ROH:n välillä oli. Ring of Honorissa NJPW-tähdet olivat niitä oikeita tähtiä ja omat nimet lähinnä statisteja ja täytettä. Impactissa New Japanin tähdet ovat samalla viivalla Impactin omien nimien kanssa, ja monet Impactin painijoista ovat vakiovieraita NJPW:n Yhdysvaltojen-siiven ohjelmistossa. NJPW myös pyörii AXS TV:llä, joten yhteistyö hyödyttää molempia.


En ole huolissani Impactin tulevaisuudesta. Firmalla ja sen tuotteella on tällä hetkellä hyvä pöhinä päällä. Kasvupotentiaali on olemassa, mutta Impact tuskin haluaa toistaa TNA:n virheitä haastamalla isompia suoraan. 


Kun NXT joutui siirtymään tiistai-iltoihin, Impact siirtyi torstaille. Impact on selvästi löytänyt paikkansa kolmantena isona, joka on huomattavasti pienempi kuin kaksi suurta. 90-luvulla oli WWF, WCW ja ECW. Kaksi suurta ja yksi pienempi, joka on valmis tekemään yhteistyötä isompien kanssa ja joihin painijoita vuotaa jatkuvasti, mutta tuote on siitä huolimatta hyvää.


Impactin tulee jatkaa hyväksi havaitulla tiellä ja tehdä yksinkertaisesti niin hyvää painiohjelmaa kuin vain on mahdollista. TNA-aikojen haamut voivat kummitella taustalla, mutta niihin Impact suhtautuu terveellä huumorilla. 2009 Impactilla oli AJ Styles, Kurt Angle, Samoa Joe, Gail Kim, Awesome Kong ja Chris Sabin. 2022 heillä on Ace Austin, Josh Alexander, Steve Maclin, Deonna Purrazzo, Jordynne Grace ja Trey Miguel. Erinomaiset palikat, joiden varaan tulevaisuuden voi rakentaa.


En osaa ennustaa tulevaisuutta, mutta näen joka tapauksessa Impactin pitkän aikavälin suunnitelmat: Televisioyleisön kasvattamisesta ei tarvitse niin välittää se kerää mitä kerää. Liveyleisön saaminen takaisin on tärkeämpää. Tällä hetkellä lipunmyynti hieman yskii ja areenat ovat pieniä, mutta isot tapahtumat ovat yleensä myyneet loppuun samalla viikolla tapahtuman kanssa.


Toinen mitä Impactin pitää tehdä on säilyttää jatkuvuus. Ydinpainijoiden säilyttäminen palkkalistoilla. Tässäkin Impact on tehnyt hyvää työtä. Sami Callihan, Eddie Edwards, Josh Alexander ja Ace Austin saivat juuri uudet sopimukset. Isoista tähdistä on syytä pitää kiinni. Kunhan isoimmat tähdet on tukevasti firmassa, niin asiat ovat kunnossa.


Aina tulee yllätyksiä, mutta Impact on varautunut siihen.


Impact Wrestling juhlistaa 20-vuotista taivaltaan Slammiversary-maksulähetyksessä sunnuntaina. Tapahtuman kortti näyttää tältä:


– Impact World Championship: Josh Alexander (c) vs. Eric Young


– Impact Knockouts World Championship, Queen of the Mountain match: Tasha Steelz (c) vs. Chelsea Green vs. Deonna Purrazzo vs. Jordynne Grace vs. Mia Yim


– Impact X Division Championship, Ultimate X match: Ace Austin (c) vs. Alex Zayne vs. Jack Evans vs. Trey Miguel vs. Kenny King vs. Mike Bailey


– Impact World Tag Team Championsip: The Briscoes (c) vs. The Good Brothers


– Impact Knockouts Tag Team Championship: The Influence (c) vs. Rosemary & Taya Valkyrie


– 10-Man Tag Team match: Impact Originals (Alex Shelley, Chris Sabin, Frankie Kazarian, Nick Aldis & ???) vs. Honor No More (Eddie Edwards, Matt Taven, Mike Bennett, PCO & Vincent)


– Monster's Ball match: Moose vs. Sami Callihan


Tapahtuma on katsottavissa FITE-palvelusta suorana lähetyksenä ja tallenteena.